Kendo – Jodo – Iaido – Tameshigiri – Katori Shinto Ryu

Het shindo muso ryu jodo komt voort uit de stokvechtkunst van Muso Gonnosuke. Hij ontwikkelde dit in de 17e eeuw om zich in een duel te kunnen revancheren tegen de legendarische zwaardvechter Miyamoto Musashi.

Zijn inspiratie vond hij in de slag- en steektechnieken van het zwaard, de speer en de hellebaard. Deze technieken combineerde hij binnen het gebruik van de jo, een hardhouten stok van 128 cm lang en 24 mm doorsnede – de afmetingen zijn vandaag de dag nog dezelfde.

De technieken van het jodo werden lange tijd in het geheim onderwezen. Omdat het jodo een positieve werking heeft op lichaam en geest is er in de vorige eeuw besloten het jodo voor een groter publiek toegankelijk te maken. Het authentieke jodo bestaat uit 64 kata, verdeeld over zes verschillende ryu. Hieruit is door Shimizu sensei in de vorige eeuw een selectie gemaakt van twaalf kihon (basistechnieken) en twaalf kata. Deze kata heten voluit de Zen Nihon Kendo Renmei Seitei Jodo Kata. Pas als de beginnende jodoka deze seitei gata meester is, kan hij zijn aandacht richten op de verschillende koryu (oude scholen). Voorts wordt naast het Shinto Muso Ryu Jodo onder meer het Shinto Muso Ryu Kenjutsu en Uchida Tanjo Ryu (korte stok) beoefend.

Het belangrijkste doelwit binnen het jodo is de plexus solaris, daarnaast worden er ook treffers geplaatst tussen de ogen, op de slapen andere kwetsbare delen van het lichaam. Acties met de jo zijn, wanneer ze seriematig worden gecombineerd, buitengewoon effectief. Omdat de jo aan beide uiteinden te gebruiken is, zijn vele aanvallende en verdedigende technieken in hoge frequentie te combineren.

Kendo Kai Higashi organiseert ook regelmatig een beginnerscursus Jodo. Meer informatie is beschikbaar via deze link.

Voor meer informatie betreft jodo, kunt u ook terecht op bijvoorbeeld de website van de Nederlandse Kendo Renmei (NKR). Daar is informatie over "wat is jodo? " (de achtergrond, het systeem en de technieken), het materiaal (kleding en wapens) en de NKR examen regels beschikbaar. Voor een algemeen beeld van jodo, zie ook Wikipedia.